Cum realizăm şi cum susţinem prezentări cu impact asupra audienţei

Vă pun la dispoziţie cartea cu acelaşi titlu pe care am scos-o la Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2012.

power

Iată prefaţa cărţii:

Sunteţi elev sau student şi trebuie să prezentaţi în PowerPoint un proiect la o disciplină de curs? Doriţi ca lucrarea dumneavoastră să fie apreciată de profesor?

Urmaţi studii universitate, de masterat sau de doctorat şi, după o muncă asiduă de câteva luni, vă pregătiţi să susţineţi lucrarea de licenţă, dizertaţia de masterat sau teza de doctorat în faţa unei comisii exigente? Doriţi ca lucrarea dumneavoastră să fie primită cât mai bine de comisia de examinare?

Lucraţi cumva în domeniul cercetării ştiinţifice şi sunteţi la un colocviu, la o conferinţă sau la o sesiune de comunicări unde vă prezentaţi rezultatele unei munci de cercetare asiduă în faţa colegilor dumneavoastră din ţară sau din străinătate?

Lucraţi la o companie unde sunteţi foarte adesea pus în situaţia de a prezenta în faţa conducerii munca dumneavoastră sau a echipei dumneavoastră? Doriţi ca aceste rapoarte să fie bine primite de către şefii dumneavoastră? Sau deţineţi o funcţie de conducere şi doriţi ca şedinţele operative pe care le aveţi cu subordonaţii să fie cât mai eficiente prin prezentări în PowerPoint?

Doriţi să vă prezentaţi cât mai bine compania unor posibili parteneri de afaceri? Sau să vă prezentaţi instituţia pe care o reprezentaţi unei instituţii partenere?

Sunteţi profesor şi doriţi să ţineţi cursuri moderne şi eficiente utilizând PowerPoint-ul?

Aveţi în minte un proiect şi vreţi să obţineţi o finanţare pentru el în urma prezentării lui cu ajutorul aplicaţiei PowerPoint în faţa unor persoane sau organizaţii influente?

Vă aflaţi în altă ipostază în care vă adresaţi unei audienţe şi doriţi să vă ajutaţi în demersul dumneavoastră printr-o prezentare în PowerPoint?

Atunci această carte trebuie să constituie un instrument indispensabil de lucru pentru dumneavoastră!

Fiecare îşi doreşte ca lucrarea sa să fie primită şi apreciată cât mai bine de către audienţă, mai ales dacă în audienţă există o comisie de examinare de al cărei verdict depinde într-o măsură semnificativă viitorul lui. În mod evident, nu numai calitatea lucrării în sine este importantă, ci şi modul în care aceasta se prezintă audienţei.

De aceea, de fiecare dată, apar întrebări de genul:

Cum să ilustrez cât mai eficient, logic, coerent, elocvent, mesajul pe care trebuie să-l transmit audienţei mele?

Cum stabilesc structura şi conţinutul prezentării?

Care sunt detaliile care puse împreună ca într-un joc de puzzle fac din prezentarea lucrării mele în PowerPoint una cu impact pozitiv asupra audienţei? Sau, ce alte elemente, ce detalii din prezentarea PowerPoint o fac mai plăcută privirii, mai uşor de urmărit şi de înţeles?

Cum pot să confer prezentării mele un caracter profesionist şi riguros din punct de vedere ştiinţific?

Cum pot să transmit mesajul meu clar, concis, relevant?

Cum trebuie să-mi pregătesc susţinerea lucrării în faţa audienţei?

Care sunt detaliile tehnice de care trebuie să ţin seama?

Cum pot ridica standardele prezentării astfel încât să menţin crescut interesul al audienţei de la început şi până la sfârşit?

Cum pot ieşi în mod elegant din situaţiile neplăcute şi inerente care pot apărea în timpul susţinerii prezentării?

Cum să am o prezenţă discretă dar o prezentare atractivă şi interesantă a lucrării?

Această carte se doreşte a fi un ghid, un instrument de lucru pentru cei care cunosc tehnicile de lucru cu aplicaţia PowerPoint (şi nu numai) şi care caută răspunsuri la întrebările de mai sus.

Veţi găsi aici câteva sfaturi, sugestii, recomandări şi idei care vă pot fi de folos în:

  • selectarea informaţiilor din materialul scris pentru prezentarea lor în PowerPoint
  • diferitele momente ale realizării prezentării dumneavoastră în Powerpoint
  • pregătirea din punct de vedere tehnic a susţinerii prezentării
  • pregătirea regiei susţinerii
  • ţinuta prezentatorului
  • susţinerea prezentării

Desigur, în lucrare se amintesc şi unele erori frecvente care se fac în asemenea situaţii sau unele capcane în care pot cădea cei care utilizează această aplicaţie.

Slide-urile prezentării: „Recomandări pentru realizarea unei prezentări cu tematică ştiinţifică în PowerPoint” sunt puse la dispoziţia cititorilor în format electronic, pe CD-ul ataşat cărţii.

Nu avem pretenţia că subiectul este tratat în mod exhaustiv. De asemenea, în abordarea lucrării trebuie să porniţi de la premisa că nu răspunde tuturor întrebărilor posibile despre crearea şi susţinerea unei prezentări în PowerPoint.

Se cuvine făcută precizarea că lucrarea de faţă nu îşi propune să fie un curs de utilizare a aplicaţiei PowerPoint.

Ideea acestei cărţi a apărut după o activitate de 15 ani în învăţământul liceal ca profesor de Tehnologia Informaţiilor şi a Comunicaţiilor şi un an de experienţă în învăţământul universitar. În această perioadă am asistat la nenumărate prezentări în calitate de cursant, examinator, coordonator de lucrări, client sau colaborator cu societăţi comerciale, reprezentant al instituţiei în care lucrez în parteneriate cu alte instituţii similare sau ca simplu participant la susţinerea unor lucrări de licenţă, masterat, doctorat ori a unor lucrări în cadrul seminariilor ştiinţifice.

După o perioadă, am început să remarc şi să notez greşelile şi părţile forte ale materialelor organizate în PowerPoint şi ale prezentărilor acestora şi să le includ în cursurile despre utilizarea PowerPoint-ului sau în alte cursuri ţinute în faţa diferitelor categorii de cursanţi. Din aceste notiţe şi observaţii personale, completate cu unele informaţii puse la dispoziţia celor interesaţi pe internet, s-a născut această carte.

 

Puteţi descărca această carte în Word dând click aici:

POWERPOINT – Cum realizam si cum sustinem prezentari cu impact asupra audientei

Puteţi descărca această carte în format PDF dând click aici:

POWERPOINT – Cum realizăm şi cum susţinem prezentări cu impact asupra audienţei

Puteţi descărca „Recomandările pentru realizarea unei prezentări cu tematică ştiinţifică în PowerPoint” dând click aici:

Recomandari prezentare stiintifica PowerPoint

Despre Dan Pop

Profesor de T.I.C. (Tehnologia Informaţiilor şi a Comunicaţiilor). Traducător de filme (titrări) din limbile engleză şi franceză. Fost anticar. Preocupări în domeniul artei, culturii, educaţiei. e-mail: dappon1959@yahoo.com
Acest articol a fost publicat în Profesor în România. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu